Preventie

Aandacht voor preventie

Een leven lang mooie tanden
Een stralende lach – dat wilt u toch ook? Maar wie ook op latere leeftijd een gezond gebit wil hebben, moet op tijd de juiste keuzes maken. De basis legt u zelf met zorgvuldig poetsen en het onderhouden van uw gebit. Moai tandzorg ondersteunt dat dagelijks onderhoud met ons beste team van tandarts, mondhygiënistes, assistentes en receptionistes. Zij laten zich elke dag weer van hun moaiste kan zien.

Periodieke controle
Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen is de periodieke controle van groot belang, dit is de basis van een goede mondgezondheid. Tijdens deze controles wordt er gekeken naar de aanwezigheid van gaatjes en andere problemen. Ook worden er met enige regelmaat kleurenfoto’s of rontgenfoto’s van uw gebit gemaakt, zo houden wij goed zicht op veranderingen. Voor eventuele vervolgbehandelingen wordt een nieuwe afspraak gemaakt. Deze controles zijn onderdeel van onze VIP behandeling.

VIP behandeling
Preventie is het belangrijkste onderdeel van Moai tandzorg hierom wordt er gewerkt met het preventieplan VIP. Dit staat in onze praktijk voor Verzorging, Indicatie en Preventie. Dit plan maakt onderdeel uit van de periodieke controle. Ook dragen wij zorg voor de conditie van uw tandvlees: de fundering van het gebit. Een voorwaarde voor een blijvend moai resultaat. Naast deze controle vindt er een uitgebreid verzorgingsprogramma plaats. Tandplaque en tandsteen worden verwijderd en uw gebit wordt gepolijst, eigenlijk een complete welness voor uw mond.

15 tips voor een gezonde mond

 1. Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-dranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het tandglazuur (erosie).
 2. Poets je tanden twee keer per dag 2 minuten met fluoridetandpasta.
 3. Meld medicijngebruik altijd aan je tandarts of mondhygiënist.
 4. Last van een slechte adem? Maak uw tong dagelijks schoon met een tongreiniger om de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong te verwijderen. Deze produceren zwavel dat onaangenaam ruikt.
 5. Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen.
 6. Gezond tandvlees bloedt nooit. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees.
 7. Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot zeven keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.
 8. Bij een droge mond raken mondslijmvliezen makkelijk geïrriteerd en vormt tandplak zich sneller. Besteedt daarom extra zorg aan het gebit en tandvlees. Overleg met de tandarts of mondhygiënist hoe je je gebit het best kan verzorgen.
 9. Neem je kind van jongs af aan mee naar de tandarts om vertrouwd te raken met de praktijk.
 10. Ga regelmatig naar de tandarts voor controle. Laat de mond ook één keer per jaar controleren bij een kunstgebit.
 11. Stimuleer de aanmaak van beschermend speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.
 12. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel.
 13. Maak aften (pijnlijke blaasjes of zweertjes) in de mond niet kapot, dit verergert de klachten. Na twee tot drie weken moet de aft verdwenen zijn.
 14. Laat je kind niet langdurig sabbelen op een (zuig)fles met limonade, vruchtensap, melk- en yoghurtdranken. Dit is slecht voor het melkgebit.
 15. Begin met het poetsen van het kindergebit met peutertandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel zodra de eerste tandjes doorkomen.                   (bron: www.allesoverhetgebit.nl)